Книгомрежа: Нови книги

Анотации, рецензии, отзиви, новини за книги

„Презрението“ от Алберто Моравия

В поредицата Библиотека КЛАСИКА на издателство Унискорп вече се вписва и романът на Алберто Моравия „Презрението“ в превод на Виолета Даскалова.

Презрението“ от Алберто Моравия

Издателство: Унискорп, 2011, 208 с.

Цена: 12 лв. -> 11,40 лв.

Презрението от Алберто Моравия

Световна проза -> Романи и повести. Световни

Алберто Моравия (Alberto Moravia) много добре познава света на киното и човешката душа. Преплита ги в проста, но литературно извисена и кинематографично пресъздадена плетеница.

Рим. Първите две години от брачния живот на сценариста Рикардо и прелестната му съпруга Емилия са изпълнени с доверие, любов и много страст.

Капри. Младото семейство се настанява в прекрасна вила край морето, за да може Рикардо да пише сценарий за новаторска кинопродукция на „Одисея“. В съпружеските взаимоотношения вече се настаняват присмех, омраза и презрение. Съпругата му обръща гръб не само с тялото, но и с цялата си душа.
Страниците на Моравия са изпъстрени с драматични ситуации, признания, настроения, размисли, самоанализ, обвинения… и много страст.

Беше съвсем гола… очите й бяха широко отворени, но безизразни, все едно не виждаха… Тя вече не беше проститутката, за която си по-мислих, а миражен образ, обгърнат от копнеж по невъзможното, недостижим и чужд, образ, който сякаш не беше на няколко крачки от мен, а в безкрайно далечен свят, зад пределите на реалното и осезаемото.

По романа „Презрението“ Жан-Люк Годар създава един от легендарните си филми с Мишел Пиколи и Бриджит Бардо в главните роли.

¤

За автора

Алберто Пинкерле е роден през1907 г. в Рим. Псевдонимът Моравия всъщност е фамилията на баба му – еврейка, по бащина линия. Деветгодишен се разболява от костна туберкулоза и задълго е прикован на легло. Тогава чете класици от ХVІІ и ХVІІІ в. и изучава чужди езици. Едва 18-годишен започва да пише първия си роман. Следват световноизвестните „Чочарка“, „Презрението“, „Конформистът“, „Римлянката“, „Воайорът“ и няколко тома разкази. Писателят е удостояван с най-престижните литературни награди в Италия, но Ватикана поставя произведенията му в „Списък на забранените книги“. През 1958 г. е сред тримата финалисти за Нобелова награда за литература, но тя е присъдена на Пастернак. Това не пречи Моравия да е смятан за „баща на италианския неореализъм“.

* * *

Alberto Moravia at Amazon.co.uk

Contempt (New York Review Books Classics) by Alberto Moravia Contempt (New York Review Books Classics) by Alberto Moravia

.

The Woman of Rome (Italia) by Alberto Moravia The Woman of Rome (Italia) by Alberto Moravia

.

The Time of Indifference by Alberto Moravia The Time of Indifference by Alberto Moravia

.

.

.

Advertisements

16.03.2011 - Posted by | Книги от Унискорп, Нови книги | , , , , , , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: