Книгомрежа: Нови книги

Анотации, рецензии, отзиви, новини за книги

“Животното като литературна провокация: “Анималистиката” на Емилиян Станев” от Морис Фадел

Издателството на Нов български университет представя новата книга на Морис Фадел.

Животното като литературна провокация:
“Анималистиката” на Емилиян Станев
” от Морис Фадел

Издателство: Нов български университет, 2010.

Животното като литературна провокация: “анималистиката” на Емилиян Станев от Морис Фадел

Книгата “Животното като литературна провокация: “Анималистиката” на Емилиян Станев” предлага четене на т.нар. “анималистична проза” на Ем. Станев в контекста на не само на традиционния мотив за границите между човешкото и животинското, но и на въпроса какви са ефектите от съществуването на този мотив, какво следва от него.

В литературно-исторически план книгата подлага на критика утвърдилото се в българското литературознание понятие “анималистика”. На критическо разглеждане са подложени и основни представи за “анималистичната” проза на Станев: идеята, че той описва животното като такова, каквото то е, че е голям познавач на животинския свят и природата, че е “жесток реалист”.

Книгата не затваря “анималистиката” на Станев в “литературното поле”, а я открива към различни среди, в които се утвърждават понятията за човешко и животинско или в които се проблематизират тези понятия. Текстовете на Станев се поставят в отношение към антропоцентризма, биовластта, критическата антропология на Хайдегер. Подробно  е засегната една тема, на която в българското литературознание се обръща по-малко внимание: темата за литературния текст и текста на закона. Книгата завършва с опит за очертаване на едно разбиране за реалното в литературата, което избягва както тривиалния възглед за “отразяването” на външния свят в текста, така и по-модерната, но вече също така банална представа, че литературата конструира реалност.

Откритостта на книгата към различни контексти я прави възможна не само за една литературоведска аудитория, а и за всички онези, които с гордост наричат себе си “хора” или които, омерзени от човешкото в себе си, се прислоняват в понятието “животно”. Както и за онези, които се колебаят човек ли са или животно.

¤

За автора

Доц. д-р Морис Фадел е преподавател в програмите на департамент “Нова българистика” на Нов български университет. Директор е на бакалавърска програма “Български език и литература”. Редактор е на “Университетски дневник”. Автор е на монографията “Пол де Ман: опити с невъзможното” (2002), както и на многобройни статии в научни сборници и на рецензии за книги в периодичния литературен печат.

Препоръчани онлайн публикации:

* Животинското

* Романът на Емануил Попдимитров

* Literary Theory and the Mass Media

.

 

Advertisements

03.08.2010 - Posted by | Книги от НБУ, Нови книги | , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: