Книгомрежа: Нови книги

Анотации, рецензии, отзиви, новини за книги

„Адските машини за желания на доктор Хофман” от Анджела Картър

С книгата „Адските машини за желания на доктор Хофман” Анджела Картър се издава за пръв път на български език.  А коя е тя?  С нейното творчество ни запознава издателство „Алтера”.

Адските машини за желания на доктор Хофман” от Анджела Картър

Издателство: Алтера, 2010, 292 с.

Цена: 20 лв. -> 19 лв.

Адските машини за желания на доктор Хофман - Анджела Картър

Художествена литература -> Преводна художествена литература -> Световна проза -> Романи и повести. Световни

Анджела Картър  (Angela Carter) (1940 -1992) е от най-радикалните британски писателки след Втората световна война. Романите “Нощи в цирка” и “Мъдри деца”, разказите-приказки от “Кървавата стая” са наричани от критиците “фантастична гротеска” и “модерна готика”. През 2008 “Таймс” я поставя на десето място в класацията си на 50-те най-големи британски писатели след 1945.

Един ден в Града цялата публика на представлението на “Вълшебната флейта” е превърната в ято пауни. Така започва войната на диаболичния доктор Хофман срещу самата реалност, такава, каквато я познаваме. Младият Дезидерио е от малцината, запазили разсъдъка си, защото на чудесата, фантомите и халюцинациите отвръща с неподправено отегчение. Но когато му възлагат секретната мисия да открие и ликвидира доктор Хофман, той приема, защото в съня си се е влюбил в неговата магнетична дъщеря. И Дезидерио тръгва на приключение, в което ще се сблъска със собствените си потискани желания, в един шеметен свят, разгърнат от Анджела Картър с размаха на Фройд, изяществото на Набоков, крайността на Сад и духа на 1960-те.

¤

„Най-добрия писател в Англия (…) Това се случи преди почти 18 години. Тя беше първия велик писател, когото срещах, и беше също така един от най-добрите, най-верните, най-искрените, най-вдъхновяващите приятели, които човек би могъл да има. Повтарям: Анджела Картър беше велика писателка. Повтарям го, защото независимо от нейната световна репутация, тук във Великобритания някак си никога не са й отдавали дължимото. Разбира се, много писатели знаеха, че тя е този рядък екзмпляр, наистина неповторима, и като нея няма друга на тази планета. Знаеха и много от омагьосаните, вдъхновените читатели. Но поради някаква причина на нея не и се даваше полагащото й се място – в центъра на литературата на нейното време, в сърцето на нещата. Сега, когато тя е вече мъртва, аз не се съмнявам, че нейните постижения бързо ще станат известни. Колко тъжно, че писателите трябва да умрат, за да им дадем тяхното място в пантеона.”

Салман Рушди „Анджела Картър (1940 – 1992): Много добра магьосница и много скъп приятел” (статията е публикувана в Ню Йорк Таймс)

„(…) най-прекрасния сюрреалистичен роман за последните 30 години. Книгата перфектно улавя идеите и идеалите на сюрреалистичната красота.”

Джеф Вандермеер за „Адските машини за желания на доктор Хофман”

„Бързо забравяме, че местата, които тя така внимателно наблюдава, са част от интериора на нейното въображение. Това е така, защото светът, който тя описва, става по-реален от всеки натуралистичен доклад.“

Ню Йорк Таймс за „Адските машини за желания на доктор Хофман”

* * *

Angela Carter at Amazon.co.uk

The Bloody Chamber and Other Stories - Angela Carter The Bloody Chamber and Other Stories by Angela Carter

.

Angela Carter's Book of Fairy Tales - Angela Carter Angela Carter’s Book of Fairy Tales by Angela Carter

.

The Passion of New Eve (Virago modern classics) - Angela Carter The Passion of New Eve (Virago modern classics) by Angela Carter

.

.

Advertisements

13.07.2010 - Posted by | Книги от Алтера, Нови книги | , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: