Книгомрежа: Нови книги

Анотации, рецензии, отзиви, новини за книги

Природа и общество. Нови изследвания за Жан-Жак Русо

Международната конференция с интердисциплинарен характер „Природа и общество”, посветена на 230 години от кончината на Жан-Жак Русо (1712-1778), състояла се на 17 и 18 октомври 2008 г. в София дава повод на издателство „Кралица Маб“ да пусне на книжния пазар новата си книга – сборник, чиито  съставители са Рая Заимова и Николай Аретов.

Природа и общество: Нови изследвания за Жан – Жак Русо

Издателство: Кралица Маб, 2010, 288 с.

Цена: 8 лв.

Природа и общество: Нови изследвания за Жан-Жак Русо

През 2008 г. Българското общество за проучване на осемнадесети век организира международна интердисциплинарна конференция „Природа и общество”, посветена на Жан-Жак Русо (1712-1778) (Jean-Jacques Rousseau) – една от най-големите фигури в Европейското просвещение. В работата на форума участваха учени от Албания, Белгия, България, Румъния, Франция, Швейцария. Това издание включва разширени варианти на изнесените експозета, като френските текстове са придружени с резюмета на български, а българските – с резюмета на френски език. С този труд се отваря нова страница в културната история и русоистиката в България.

¤

Читателят би намерил в нашите изследвания анализи на комплексни образи на женевския философ, разпространени от хора на перото и политици, педагози и историци извън Франция и Швейцария. „Природата” и „обществото” на Русо вървят ръка за ръка, за да провокират и обогатят европейската модерност дори и в наши дни. Затова с публикуването на тези текстове се надяваме да направим скромен принос в областта на русоистиката по времето, когато европейският свят се подготвя тържествено да празнува 300 години от раждането на Жан-Жак Русо (1712-2012).

Рая Заимова

* * *

Jean-Jacques Rousseau at Amazon.co.uk

The Confessions of Jean-Jacques Rousseau (Penguin Classics) by Jean-Jacques Rousseau The Confessions of Jean-Jacques Rousseau (Penguin Classics) by Jean-Jacques Rousseau

.

.

Emile, or On Education by Jean-Jacques Rousseau Emile, or On Education by Jean-Jacques Rousseau

.

.

.

Advertisements

30.05.2010 - Posted by | Книги от Кралица Маб, Нови книги | , , , , ,

има 1 коментар »

  1. Публикуваните научни съобщения под заглавие „Природа и общество. Нови изследвания за Жан-Жак Русо” на издателство „Кралица Маб”, ме подсетиха за „звездното небе” над главата на Кант, както и за неговия „вътрешен морален закон”, което от друга страна, ме накара да направя заключението за тяхното актуално появяване, благодарение на реализираните проекти на Българското общество за проучване на осемнадесети век.
    Проявата на интерес към дадена личност в повечето случаи се изразява като отдаване на почит към самата личност. Съставителите на сборника с текстове Рая Заимова и Николай Аретов навярно са си дали сметка, че днешният българин започва да се чувства объркан по отношение на самия себе си, някак си попаднал в ново обкръжение. Такова е винаги жизненото чувство, което завладява човека в периоди на историческа криза.
    Изглежда сякаш, че Русо не представлява епизодично хрумване в главите на „български ентусиасти”, а отново опит за разбиране на неговото творческо наследство. И то не къде, а в България!
    Възниква обаче питането за „естественото състояние“ на съвременната българска младеж и по какви начини тя разпознава разликата между доброто и злото? Дали въпросът, който е стоял пред Русо за създаването на „такава форма на съвместен живот на хората, при която политическият ред да закриля личността и собствеността на всеки човек и при това индивидът да си остава свободен”, е възможно да се случи в българска културна среда? Способно ли ще бъде младото българско поколение да изгради „такова съдружие, при което управляващите да съвпадат с управляваните”?

    Коментар от Иво Рилски | 17.06.2010 | Отговор


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: