Книгомрежа: Нови книги

Анотации, рецензии, отзиви, новини за книги

NIRVANA. Биографията на Кърт Кобейн от Чарлс Р. Крос

След изчерпването на тиража с твърди корици, издателство „Махалото” има удоволствието на представи на българската публика второто издание на „NIRVANA. Биографията на Кърт Кобейн”.

„Nirvana. Биографията на Кърт Кобейн“ / мека корица от Чарлс Р. Крос

Издателство: Махалото, 2010, 520 с.

Цена: 22 лв. -> 20.90 лв.

Nirvana. Биографията на Кърт Кобейн от Чарлс Р.Крос

Превод Анна Христова
Музикален консултант Кристиян Костов

Кърт Кобейн (Kurt Cobain) е много повече от обикновена музикална (анти)звезда, мъченическа попкултурна икона или средностатистически сърдит млад човек. Обявен за гласа на поколението на 90-те, той не е герой или гуру, той е „глупав и заразен”, по собствените му думи. Глупав, заради изборите, които прави и които в крайна сметка отнеха на света таланта му. Заразен – заради всепоглъщащата искреност, с която изразява своята насмешка, страх и омраза към един неприятен и лицемерен свят, в който е лошо да си сам.

Двадесет години след като NIRVANA направиха революция на сцената и грънджът промени музиката, песните на Кърт Кобейн продължават да говорят на тийнейджърите в душите ни. И днес гневът, изтерзаните му стихове, дръпнатата му ирония се сблъскват с установеното, „нормалното”… скучното в едно в крайна сметка простичко послание – че не сме сами и не бива да спираме да търсим онова, което ще ни изпълни.

Тази книга е историята на неговия живот, разказ за демоните и вдъхновението му. За дъжда в Сиатъл, за неразбраните деца, за нуждата от някой и нещо, което да замести празнотата в душите ни. За един живот, изпълнен с много талант и възможности, но засенчен от непоправима тъга и трагично завършил без време.
Обявена от критиката и феновете за най-подробното и изчерпателно проучване на неговия живот, „Биографията на кърт Кобейн” от Чарлс Р. Крос (Charles R. Cross) се базира върху впечатляващо по обем многогодишно проучване, достъп до личните дневници на Кобейн, стотици интервюта с хората, пресекли своя път с неговия, и изострената чувствителност на автора към смисъла и музиката на NIRVANA. В книгата ще намерите още над 80 архивни фотографии, като единствено в българското издание фигурира пълна дискография на Nirvana, допълнена с преводи на обръщенията на Кърт Кобейн към слушателите от албумите Nevermind и Incesticide.

* * *

Charles R. Cross at Amazon.co.uk

Heavier Than Heaven: A Biography of Kurt Cobain by Charles R. Cross Heavier Than Heaven: A Biography of Kurt Cobain by Charles R. Cross

Kurt Cobain une Vie a Vif - Cross Charles R. Kurt Cobain une Vie a Vif + CD by Cross Charles R.

.

.

.

Advertisements

09.03.2010 - Posted by | Книги от Махалото, Нови книги | , , , , , ,

има 1 коментар »

  1. Книгата е страхотна! Истинско бижу за всеки фен 🙂

    Коментар от bibliotekata | 12.03.2010 | Отговор


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: