Книгомрежа: Нови книги

Анотации, рецензии, отзиви, новини за книги

Червеношийката. Случаите на инспектор Хари Хуле” от Ю Несбьо

На пазара е една от новите звезди на криминалния роман

Ю Несбьо с романа „Червеношийката. Случаите на инспектор Хари Хуле

Издателство „Емас”, 2009, 518 с.

Цена: 14 лв. ->13.30 лв.

Това е:

– най-добрият норвежки криминален роман на всички времена  –  според читателските клубове в Норвегия;
– номинация на автора за наградата „Едгар” за 2009 г.  –  най-престижната награда за криминална литература в света;
– книга в Топ 20 на най-четените автори в САЩ през 2009 г.  –  според „Пъблишърс уикли”.

Ю Несбьо: Червеношийката. Случаите на инспектор Хари ХулеИнтересните книги си приличат по това, че не си приличат. Техните автори също. Това важи в пълна сила  за романа „Червеношийката” и за Ю Несбьо. Обявен от читателите в Норвегия за най-добрия норвежки криминален роман на всички времена, „Червеношийката” носи елементи и на исторически, и на биографичен роман, както и личния ангажимент и пристрастие на автора.

След войната специални съдилища произнасят присъди и потърпевшите изтърпяват наказанието си. Но същевременно възникват неонацистки настроения, които не се свеждат единствено до разговори на чаша бира. Тревожното е, че млади неонацисти получават подкрепа от влиятелни личности в държавните институции. На фона на тази сама по себе си сложна обстановка се заплитат събития, причина за няколко привидно изолирани убийства. Но понеже полицейският инспектор Хари Хуле не вярва в случайността, се заема с разследването. Тласкан от съвестта си и професионалния си опит, възпрепятстван от бюрократичната машина и политическата конюнктура, той стига назад в историята чак до блокадата на Ленинград през зимата на 1944 г., и далеч в географията, чак до ЮАР, за да сглоби пъзел от страсти и пристрастия, любови и надежди, заблуди и трезви преценки.

Jo NesboКой всъщност е Ю Несбьо (Jo Nesbo)? Футболист, китарист, финансист или романист? Или всичко заедно. Надали има по-нестандартна личност в литературите на Севера, белязана от външно спокойствие и ред. Зарязал училището заради футбола, младият Ю е принуден да отиде в армията. Там осъзнава, че без образование бъдеще няма, научава целия гимназиален материал, явява се на куп изпити и завършва с отличие. След което записва не какво да е, а финанси. И не само ги завършва, ами и работи години наред като финансист и „избива” вечер в поп музиката, дори става звезда в Норвегия като китарист и солист на групата „Ди дере”. След години на изтощително съчетаване на ангажименти Ю избягва на другия край на света, но не в преносния, а в буквалния смисъл – в Австралия. И там започва… да пише. И написва първата си книга – „Човекът-прилеп”, която го прави известен с един замах – романът печели награди и международно признание. Следва ново пътуване – до Банкок и нов роман – „Хлебарките”. В това време умира баща му, с когото Ю поддържа много близък контакт. Умира, без да е осъществил мечтата си – като се пенсионира, да напише книга за своите преживявания като доброволец във Втората световна война и да направи равносметка на целите и живота си. Синът приема това като знак, че трябва да изпълни мечтата на баща си, и не след дълго вижда бял свят „Червеношийката” – най-личното, изстраданото прозведение на писателя, което му донася световна слава. Неотдвна Ю Несбьо влезе в класацията на „Пьблишърс уикли” сред 20-те най-продавани автори в САЩ през 2009 година! От края на февруари издателство „Емас” представя най-успешния съвременен норвежки автор и на българската публика в прекрасния превод от оригинал на младата преводачка Ева Кънева.

¤

Отзиви в световната преса за Ю Несбьо:
„Заплетен, изключително завладяващ трилър”  – „Ивнинг Стандарт” (Великобритания)

„Вълнуваща, остроумна, меланхолична…книга, която те кара да се замислиш” – „Дейли Телеграф” (Великобритания)

„Задължително четиво” – „Ню Йорк Поуст” (САЩ)

„Един скандинавски шедьовър” – „Дер Шпигел” (Германия)

„От страната на Кнут Хамсун – хитов писател с интелигентна криминална история. Хари Холе е много специфичен детектив, реален човек със своите слабости и умислена тъмна страна” – „Ил Джорнале” (Италия)

* * *

Jo Nesbo at Amazon.co.uk

Jo Nesbo: The Redbreast

The Redbreast by Jo Nesbo

The Redeemer by Jo Nesbo

The Redeemer by Jo Nesbo

.

.

20.02.2010 - Posted by | Книги от Емас, Нови книги | , , , , , ,

Няма коментари.

Вашият коментар