Книгомрежа: Нови книги

Анотации, рецензии, отзиви, новини за книги

Борислав Пекич „Човекът, който ядеше смъртта”

Издателство Унискорп представя на българските читатели Борислав Пекич – една от най-значимите литературни фигури в сръбската литература. За пръв път на български език ще излязат два романа на писателя  – „Човекът, който ядеше смъртта” и „Атлантида”.

Човекът, който ядеше смъртта - Борислав Пекич

Жан-Луи Попие има красив калиграфски почерк и живее по време на Френската революция. Той не се интересува от политика, нито е революционер, но работи в Палатата на правдата и задължението му е да вписва смъртните присъди в регистъра на хората, изпратени на гилотината. Самият той никога не е виждал уреда за екзекуции. Денят му протича монотонно, докато нещо на пръв поглед незначително преобръща живота му. Възможно ли е да спасиш от гилотината нечия душа, ако заедно с ежедневния си обяд  изяждаш по един лист смъртна присъда? Има хора, чийто живот е следа във водата. Невидими, безмълвни, нереални, без отпечатъци в пясъчната пустиня на човечността. Не знаем откъде са попаднали между нас, а когато си отидат – защо и къде са отишли. Такъв е човекът, който яде смъртта.

„При Борислав Пекич харесвам невероятното му разнообразие и дързостта му да пише различни книги, да скача от жанр в жанр, без да се бои, че ще остане неразбран от читателя.”

Владислав Баяц

Борислав Пекич (Borislav Pekic) е роден на 04.02.1930 г. в Подгорица. Завършва гимназия в Белград. Основател е на Съюза на демократичната младеж на Югославия и е осъден на 15 години строг тъмничен затвор. Амнистиран е едва през 1953 г. Следва психология в Белградския университет. След дипломирането си работи като драматург и сценарист във филмовата индустрия. Член-кореспондент е на Сръбската академия на науките и изкуствата, на Кралския съвет, на ПЕН-центъра в Белград и Лондон, на Дружеството на литераторите на Сърбия и на дружествата на филмовите и театралните дейци на Сърбия. Работи като коментатор в сърбохърватската секция на радио Би Би Си. Възобновява опозиционния вестник „Демокрация“, орган на Демократическата партия, на която е един от основателите. Дълги години живее в Лондон. Пекич е сред най-изявените класици на модерната сръбска проза. Първият му роман е издаден през 1965 г. Следват още много романи, сборници с разкази, есета, писма, около 30 драматургични произведения за театър, радио и телевизия. Произведенията му са преведени на почти всички европейски езици. Писателят е удостоен с множество литературни награди, а и на негово име също е учредена награда.

***

Borislav Pekic at Amazon.com

Borislav Pekic: How to Quiet a Vampire: A Sotie (Writings from an Unbound Europe)How to Quiet a Vampire: A Sotie (Writings from an Unbound Europe) by Borislav Pekic

The Time of Miracles (Writings from an Unbound Europe) by Borislav Pekic The Time of Miracles (Writings from an Unbound Europe) by Borislav Pekic

Advertisements

14.02.2010 - Posted by | Книги от Унискорп, Нови книги | , , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: