Книгомрежа: Нови книги

Анотации, рецензии, отзиви, новини за книги

Патрик Зюскинд. Парфюмът. Историята на един убиец

Гергана Костова – гост-автор на Книгомрежа представя:

Парфюмът. Историята на един убиец

Патрик Зюскинд

Издателство Унискорп, 2006, 248 с.

Цена 8 лв.

размери 20.5 x 12

Патрик Зюскинд - Парфюмът. Историята на един убиец

“Парфюмът. Историята на един убиец“ („Perfume: The Story of a Murderer„) е книга – предизвикателство. Още със заглавието тя ни кара да наострим сетива. И не оставя читателя да загуби това усещане до самия си край. Историята на Жан-Батист Грьонуй провокира със своята бруталност и в същото време с гениалността на героя. Роденият сред миризмите на Париж от 18. век персонаж още със самото си раждане не оставя и капка съмнение за уродливостта на своята личност. Заедно с тази уродливост обаче на бял свят се появява и един изтънчен нюх, който може да генерира представата за есенцията на аромата.

Неспособността на Грьонуй да се интегрира в човешкото общество го обрича на изолация. В резултат той запълва пространството около себе си с миризми. Двигател на действието става противоречието между неговия сетивен свят и този на себеподобните му. Конфликтът превръща хората за Жан-Батист в суровина, но не каква да е, а суровина за най-съвършения парфюм. Негови жертви стават млади и красиви момичета с червени коси. Целта на Грьонуй е да извлече тяхната красота от умъртвените им тела и да я пресъздаде чрез по-възвишения според него език на ароматите.

В „Парфюмът“ Патрик Зюскинд (Patrick Suskind) си поставя много амбициозна задача. Той изгражда един полюсен образ, който съчетава в себе си съвършенството и недъгавостта. При това тези две характеристики не се отнасят към различните области – душевна и физическа, на човешкото същество. Жан-Батист Грьонуй е едновременно и духовно извисен като носител на идеята за съвършения аромат, и лишен от всякакви човешки емоции. Той е физически сакат, но заедно с това и с невероятно развито обоняние. Зюскинд изостря до крайност конфликта в самия си герой и го „пуска“ сред хората. Резултатът е появата на един маниакален убиец, търсещ (невероятно, но факт) красотата в света.

Патрик Зюскинд заслужено постига най-големия си успех с тази книга. Тя е издадена през 1985 г. и оттогава е продадена в над 15 милиона екземпляра. Преведена е на 46 езика. Интересен е фактът, че един от тях е латински. През 1996 г. „Парфюмът. Историята на един убиец“ е обявена за роман на годината от „The New York Times“. Екранизацията на книгата също добива голяма популярност.

На българския читател Патрик Зюскинд е известен и с книгите си „Контрабасът„, и „Гълъбът„.

*

Patrick Suskind at Amazon.co.uk

Perfume: The Story of a Murderer - Patrick Suskind

Perfume: The Story of a Murderer

The Pigeon by Patrick Suskind

The Pigeon

Advertisements

08.10.2009 - Posted by | Книги от Унискорп, Нови книги | , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: