Книгомрежа: Нови книги

Анотации, рецензии, отзиви, новини за книги

Септември: 5-те най-продавани книги в книжарница „Книгосвят“

Както съм обещал, предлагам на вниманието на четящите месечната класация на книжарница „Книгосвят“. Ще очаквам вашите коментари!

През септември на най-голям интерес се радваха следните издания:

¤

1. Храната е вълшебно лекарство от Дочка Христова, 2009, 32 стр., 4.35 лв.

>>> Медицина за всеки

Дочка Христова. Храната е вълшебно лекарство

Ето какво можем да прочетем от авторката – ключ към тайната защо тази малка 32 стр. книжка се купува толкова много:

“Човек сам си копае гроба с нож, вилица и лъжица в ръка”

Този призив отправям аз – пенсионираната фелдшерка г-жа Дочка Христова от гр. Карнобат, България, автор на брошурката “Храната е вълшебно лекарство – отслабване без диети и лечебен глад”.

“По-голяма част от това, което ядем е излишно. Ние можем да живеем и с една четвърт от това, което поглъщаме. Останалите три четвърти служат, за да изкарат хляба на лекарите, когато се разболеем.” Това изглежда много съвременно, нали? Е, добре, тази остроумна забележка беше написана върху древен египетски папирус.

Призивът е към всички управляващи, ученици, тийнейджъри, млади хора, а също и към младежки неправителствени организации, към всички сдружения и фондации у нас и в чужбина. Сигурна съм, че хората „могат да се отровят и убият с храна”. Аз самата се разболях не от недохранване, а от безразборно хранене и приемане на „вкусна храна”. Боледувала съм от бронхиална астма 24 години с чести пристъпи, алергичен синузит, язва на дванадесетопръстника, колит със запек, външни и вътрешни хемороиди, разширени вени, ниско кръвно налягане, струма нодозум, шипове на врата, артрозни изменения на пръстите на ръцете, гонартроза на двете колена – подути и възпалени. Бях лесно ранима и раздразнителна и постоянно приемах лекарства и билки.

Спазвам стила на хранене, описан в тази брошурка от 11 години и се чувствам по-здрава, по-млада, не приемам лекарства и съм изпълнена с енергия да помагам на всеки да бъде добър и щастлив.

¤

2. Динозаври + 2 чифта 3D очилаУнискорп, 2009, 19 стр., 7 лв.

>>> Литература за деца и юноши > Занимателни книги

 Динозаври. 2 чифта 3D очила

Книжката е част от поредица за деца и е още по-тънка, но в нея на фокус са 3D очилата, които променят света и доближават историческите динозаври до нас 🙂

Екстремна мисия 3D съдържа 4 книжки за деца с образователна цел. Всяка една е своеобразно приключение, но не обикновено, а такова с 3D очила в един желан и непознат свят. Екстремна мисия 3D подканва читателя да стане участник в уникална приключенска мисия – назад във времето, в света на дивите животни, в Космоса и в света на модерните технологии. Книгите са предназначени за малкия читател, който ще премине през различни етапи от всяко едно приключение, за да открие стъпка по стъпка една нова реалност. Невероятните 3D илюстрации в книжките ще накарат малчуганите да повярват, че мисията е не просто обикновена книжка, а истинско предизвикателство. 19-те страници са богато илюстрирани, изпълнени с любопитно информативно съдържание и интересни факти, които дават знания за най-значимото в тези непознати области за читателя. Заедно с интригуващо поднесената информация успоредно вървят въпроси, които напомнят, че книгата няма за цел само да развлича, но и да образова и да провокира любознателните.

Специалната изненада на издателство „Унискорп“ е, че всяка книжка с мисия съдържа два чифта 3D очила, създадени специално за триизмерните картинки в Екстремна мисия 3D.

¤

3. Свят и личност за 12 кл. / Учебна тетрадка от Иван Колев, Кортекс, 2004, 80 стр., 3,50 лв.

>>> Учебна литература > Тестове, сборници

Свят и личност за 12 кл. от Иван Колев

Учебното помагало е одобрено със Заповед N° РД 09-1409/13.09.2004 г. на министъра на образованието и науката. Учебната тетрадка по СВЯТ И ЛИЧНОСТ е предназначена за ученици от 12. клас. Тя съдържа допълнителни учебни материали – въпроси, тестове, текстове за анализ, факти и статистика. Структурата на темите и съдържанието на книгата следва идеята за слоеста идентичност на личността – екзистенциална, локална (национална, балканска, европейска) и глобална. Учебната тетрадка цели да помогне на учениците в тяхната актуална и бъдеща личностна ориентация и реализация в света чрез насърчаване на техните граждански добродетели и умения да осмислят и осъществят успешно своите екзистенциални проекти.

¤

4. Черната кутия от Амос Оз, Millenium, 2008, 356 стр., 12 лв.

>>> Художествена литература > Преводна художествена литература > Световна проза > Романи и повести. Световни

Амос Оз - Черната кутия

Израелският писател, есеист и професор по литература Амос Оз е автор на 17 романа, преведени на 24 езика в 96 страни. Носител е на много литературни награди и отличия, а името му почти неизменно е сред претендентите за „Букър“ и за литературния „Нобел“. На българския читател е известен с книгите „История за любов и мрак„, „Познание за жена“ и „Как да излекуваме фанатик„.

„Черната кутия“ е написан през 1986 година, но и до днес си остава ненадминат пример за политически роман, майсторски пресъздаден през призмата на строго интимните отношения в един разпаднал се брак. Епистоларната форма на цялата книга е удобната канава, върху която Оз – без грам сантимент и сълзливост – разказва една изключително емоционална история на фона на динамичните събития в Израел от 70-те години на XX век. Като в черна кутия на катастрофирал самолет героите в този роман дирят причините за краха на живота и на надеждите си. Самият автор ги определя като хора, които „не могат да намерят покой в търсене на нещо повече – в морален, обществен, емоционален и сексуален смисъл“. Колкото и различни да са като индивидуалност, взети заедно, те изграждат цялостния образ на обществото и на времето, от което произлизат.

¤

5. Шифърът на Леонардо от Дан Браун, Бард, 2003, 464 стр., 11.99 лв.

>>> Художествена литература > Преводна художествена литература > Световна проза > Трилъри

Шифърът на Леонардо - Дан Браун

Въпреки че на книжния пазар у нас може да се намери най-новият и най-рекламираният роман на Дан Браун – „The Lost Symbol„, и да се поръча на зелено предстоящият превод на български – Изгубеният символ, явно класическата му книга, с която Дан Браун е разпознаваем у нас, е „Шифърът на Леонардо“, тъй като тя продължава да се купува…

И така, накратко за сюжета на романа, превърнал се в бестселър: Докато е в командировка в Париж, харвардският професор по история на символите Робърт Лангдън е събуден посред нощ: един възрастен уредник в Лувъра е убит в музея. Край трупа му полицията намира озадачаващ шифър. Докато се опитва да го разгадае, Лангдън с удивление открива, че той води до пътека от кодове, скрити в творбите на Леонардо – кодове, изложени пред очите на всички, и все пак находчиво скрити от художника.

Лангдън обединява силите си с талантливата френска криптографка Софи Нево и установява, че покойният уредник е бил брат от Ордена на Сион – тайно общество, към което са принадлежали сър Исак Нютон, Ботичели, Виктор Юго, Леонардо и други прочути личности.

В шеметна надпревара из Париж и Лондон Лангдън и Нево се състезават с безлика влиятелна фигура, която сякаш предугажда всеки техен ход. Ако двамата навреме не успеят да разшифроват загадката, древната тайна на Ордена на Сион, сензационна историческа истина, завинаги ще бъде изгубена.

03.10.2009 - Posted by | Класации в Книгосвят | , , , ,

Няма коментари.

Вашият коментар