Книгомрежа: Нови книги

Анотации, рецензии, отзиви, новини за книги

Стивън Кинг. За писането: мемоари на занаята

Гергана Костова – гост-автор на Книгомрежа представя:

За писането: мемоари на занаята

Стивън Кинг

Издател Весела Люцканова, 2006 г., 256 с.

Цена 10 лв.

размери 20 x 13

За писането: мемоари на занаята от Стивън Кинг

С тази книга Стивън Кинг (Stephen King) поднася изненада на читателите си. Той повдига завесата пред своите герои, за да ни разкаже повече за тяхното създаване и за автора им. „За писането“ („On writhing„) е разделена на две части. В първата Стивън Кинг пише своята автобиография. Той е роден през 1947 г. в Мейн, САЩ. Баща му напуска семейството още в детството му като един ден излиза до магазина и повече не се връща. Заедно с осиновения си брат и майка си Кинг заминава за Дърам да гледа болните си баба и дядо. След смъртта им майка му работи в близост до жилища на умствено изостанали. Жени се през 1971 г. за Табита Спрус.

Поставя началото на творческата си кариера още на седем години с разкази, в които проявява повече въображение, отколкото реалистичност. В книгата нарича тази своя страст „неестествена“.

В биографичната част са описани и противоречивите години до публикуването на първия му роман „Кери“ (Carrie) през 1974 г. Разказва и за проблема си с алкохола, който продължава повече от десет години до края на 80-те.

Втората част на „За писането“ е посветена на похватите, които Стивън Кинг използва в своя занаят. „Ако нямаш време за четене“ – казва той,  „значи нямаш време, нито нужните инструменти, за писане“. Тук Кинг дава редица съвети към желаещите да пишат. Един от тях е :

„Писането е магия, сокът на живота – подобно на всяко друго творчество. И този сок е безплатен. Така че пийте.“.

Според него животът не е опора на изкуството, а точно обратното.

Освен гледната си точка към занаята, Стивън Кинг поднася с много лекота и своята своеобразна теория. Като преподавател по творческо писане той умело представя принципите на работата си.

Стивън Кинг е лауреат на Националната награда за литература на САЩ, а през 2003 г. е удостоен и с почетната награда за принос в световната литература. Заглавия като „Мъртвата зона„, „Романът на Лизи„, „Томинокърс„, „ Зеленият път„, „Особени сезони„, „Дума Ки„, „Мизъри“ и „Нощна смяна“ доказват, че Кинг наистина заслужава призовете.

Според книгата на рекордите на Гинес от живите автори по негови книги са правени най-много филми. Екранизациите на „Зеленият път“ (The Green Mile) и „Изкуплението Шоушенк“ (Shawshank Redemption) са номинирани за Оскар в категорията „Най-добър филм“.

Advertisements

28.09.2009 - Posted by | Книги от Весела Люцканова, Нови книги | , , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: