Книгомрежа: Нови книги

Анотации, рецензии, отзиви, новини за книги

Ангелика Шробсдорф. Ти не си като другите майки

Гергана Костова – гост-автор на Книгомрежа представя една книга, свързана с България, с Втората световна война, но и с големите въпроси пред всеки човек. Книга-документ за едно жестоко време…

Ти не си като другите майки

Ангелика Шробсдорф

Издателство Аквариус , 2005, 560с.

цена 15лв.

размери 20 x 13

Ангелика Шробсдорф и книгата Ти не си като другите майки

„Ти не си като другите майки“ (Du bist nicht so wie andre Mütter) дава един поглед към събитията от Втората световна война. Историята започва в началото на XX век. Главната героиня Елзе Киршнер е еврейка, която живее в Берлин. След щастливото си детство тя става част от бохемската върхушка, наслаждавайки се на живота  през 20-те години, които остават в историята като „златни“. Берлин по това време е център на културния живот в Европа и Киршнер е неразривна част от неговата атмосфера… докато на власт не идва бъдещият диктатор Адолф Хитлер. От този момент нататък животът на Елзе и цялото й семейство бавно, но неумолимо се променя. За няколко години тя осъзнава, че вече няма място за нея в родината й и в последния възможен момент емигрира заедно с дъщерите си, една от които е Ангелика Шробсдорф (Angelika Shrobsdorff). След известни перипетии пристига в България. Тук живее до края на войната. През този период се сблъсква с крайната мизерия, болестите и всички несгоди на емигрантския живот. След капитулацията на Третия райх тя се завръща, но вече тежко болна и дълбоко обезверена. Така завършва и жизнения си път.

Авторката на тази безумно истинска книга е преживяла голяма част от събитията, които описва. Тя е неотлъчно до майка си по време на мъчителното им пребиваване в България и споделя всички духовни и материални лишения заедно с нея. Останали без родина, приятели, а оттам и почти без идентичност, Елзе Киршнер и нейните дъщери представят човешката гледна точка към най-нехуманната страница от световната история.

Ето как описва книгата писателят Йоханес Марио Зимел: „Шробсдорф е като обектив. Тя може да пише само за онова, което е преживяла, а – за щастие или нещастие – е преживяла повече в сравнение с по-голямата част от нас. Шробсдорф би могла да бъде сравнена и с хирург. Перото й е скалпел. Свободна от всичко, съдържащо се в понятия като неудържимо желание за живот, страх и надежда, тя прави дисекция на хора и събития и изкарва на бял свят истината, прилагайки този подход в същата степен и най-вече по отношение на себе си.“.

„Ти не си като другите майки“ е една лична история. Но освен за своята авторка, тя би трябвало да е лична за всеки един от нас, защото събитията от Втората световна война поставят под въпрос понятието “ личност“ като цяло.

*
Още книги от Angelika Schrobsdorff в Amazon.de:

Die Herren: Roman

Die Herren: Roman

Jerusalem war immer eine schwere Adresse: Roman

Jerusalem war immer eine schwere Adresse: Roman

Die kurze Stunde zwischen Tag und Nacht: Roman

Die kurze Stunde zwischen Tag und Nacht: Roman

Advertisements

26.09.2009 - Posted by | Аквариус, Нови книги | , , , , , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: