Книгомрежа: Нови книги

Анотации, рецензии, отзиви, новини за книги

Амос Оз. Черната кутия

Гергана Костова – гост-автор на Книгомрежа представя:

Черната кутия

Амос Оз

Издателство Millenium, 2008, 356 с.

Цена 12лв. (-5% = 11.40 лв.)

Размери 20 x 14

„Черната кутия“ („Black Box„) е история за сложните отношения в едно израелско семейство. Разделени от своето минало и неспособността да изградят общо бъдеще, героите в този роман на израелския писател и журналист Амос Оз (Amos Oz) се борят за своите истини на фона на разкъсваното от противоречия израелско общество. Разказвачката, Илана Брандщатер, е родена в Полша еврейка, която води действието  посредством писма до бившия си съпруг Алекс Гидеон, до сестра си Рахел, която живее в кибуц, до сина си Боаз Гидеон, както и до настоящия си мъж – Михаел Сомо. Заедно с техните отговори се изгражда една сложна мрежа от отношения между фанатизиран бивш военен от израелските войски, който понастоящем е преподавател в американски университет, праволинейна вярваща, непокорен младеж и вманиачен религиозен и финансов деец за възвръщане контрола на Израел над земи в Палестина. Непредсказуемата Илана задълбочава конфликтите с опитите си да не изневерява на себе си и своите усещания. Така се получава една изпълнена с напрежение смес от човешки съдби, която не оставя читателя дори и за миг спокоен.

Амос Оз е роден през 1939 г. с името Амос Клаузнер (Amos Klauzner). Той е професор по литература в университета „Бен Гурион“, а през 2008 г. е удостоен с почитна титла “ доктор“ от Антверпенския университет. Същата година получава и наградата “ Дан Дейвид“ („Dan David“) за “ Креативно представяне на миналото“. Той е автор на 18 книги, преведени на повече от 30 езика, и на над 450 есета. През последните години Амос Оз е сред най-сериозните кандидати за Нобелова награда. На български е познат на читателите с книгите „История за любов и мрак“ (2007) и наскоро публикуваната „Как да излекуваме фанатик“ (2009). Сред най-популярните му книги се нареждат: „The Silence of Heaven„, „Rhyming Life and Death„, „Touch the Water, Touch the Wind„,  „Panter ba-martef (Hebrew Edition)„, „Mi Querido Mijael (Spanish Edition)„, „My Michael: A Love story of Modern Jerusalem„.

Публикуваната през 1986 г. книга “ Черната кутия“ е разказ в писма за това как понякога всичко се обърква и за нас остава единствено да съберем останалите парчета от нашия живот. А както ще прочетете тук, това никак не е лесно.

Advertisements

14.09.2009 - Posted by | Книги от Millenium, Нови книги | , , , , , ,

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: